12 motive din cauza carora ar putea plange bebelusul tau

Un lucru este cert despre bebelusi: plang. Acesta este modul prin care ne anunta ca le este foame, somn sau nu se simt confortabil. Cum ar trebui parintii sa isi dea seama de nevoia bebelusului lor? Acest lucru se poate dovedi dificil la inceput, dar devine mai usor pe parcurs. Asa ca am alcatuit o lista cu cele mai intalnite motive pentru care un bebelus poate plange.

1. Foame

Acesta este primul motiv la care te gandesti atunci cand il auzi pe bebe plangand. Este necesar sa inveti sa recunosti semnele de foame inainte de declansarea plansului. Cateva dintre semne sunt: agitatia, plescaitul buzelor sau introducerea mainilor in gura.

2. Scutec murdar

Unii dintre bebelusi te anunta imediat ca trebuie sa aiba scutecul schimbat. Altii pot tolera un scutec murdar pentru un timp. In orice caz, acest motiv este usor de identificat si remediat.

3. Nevoie de somn

Bebelusii sunt norocosi, fiind inzestrati cu abilitatea de a dormi aproape oriunde si oricum. Sau cel putin asa cred adultii. In realitate, lucrurile sunt mai complicate, in loc sa adoarma instant, bebelusii pot deveni agitati si pot incepe sa planga, mai ales atunci cand sunt foarte obositi.

4. Dorinta de a fi tinut in brate

Bebelusii au nevoie de foarte multa atentie si afectiune. Le place sa vada fetele parintilor, sa le auda vocile si sa le asculte bataile inimii, avand chiar capacitatea de a-i recunoaste dupa miros. Plansul este un mod de a spune ca isi doresc sa fie tinuti in brate.

S-ar putea sa te gandesti la faptul ca il rasfeti pe bebe daca il tii prea mult in brate, insa acest lucru este imposibil in primele luni de viata.

5. Problemele stomacale (gaze, colici si altele)

Problemele stomacale asociate cu gaze sau colici pot cauza mult plans. De fapt, misterioasele colici sunt cunoscute pentru perioadele lungi de plans neintrerupt ale bebelusilor.

Daca bebelusul tau devine agitat si incepe sa planga imediat dupa ce a fost hranit, el poate simti un fel de durere de stomac cauzata de gaze.

Chiar daca bebelusul tau nu are colici si este agitat dupa masa, gazele il pot face sa se simta inconfortabil. Daca suspectezi ca aceasta este cauza plansului, incearca sa il asezi pe spate, sa ii apuci picioarele si sa le misti usor intr-o miscare de bicicleta pentru eliminarea gazelor.

Alte posibile cauze pentru durerile abdominale la nou-nascuti sunt refluxul, alergia la lapte, intoleranta la lactoza, constipatia sau blocajul intestinal.

6. Nevoia de a eructatia

Eructatia nu este obligatorie. Dar daca bebelusul tau plange dupa masa, acesta poate fi remediul. Bebelusii inghit aer atunci cand sunt hraniti la san sau cu biberonul, iar daca aerul nu este eliberat, poate crea disconfort. Multi bebelusi sunt deranjati sa aiba aer in stomac, in timp ce altii nu au nevoie sa eructeze decat foarte rar.

7. Prea cald sau prea frig

Atunci cand lui bebe i se face frig, ca atunci cand il dezbraci pentru a-i schimba scutecul, acesta poate protesta prin plans. Bebelusii iubesc sa fie infasati si tinuti la caldura, dar o temperatura prea mare ii deranjeaza. Este mult mai mare posibilitatea ca un bebelus sa planga atunci cand ii este frig decat atunci cand ii este prea cald.

8. Lucruri mici

Bebelusii pot fi deranjati de cele mai mici lucuri, de exemplu un fir de par prins in jurul unui degetel, care poate ingreuna circulatia sangelui in zona respectiva. Unii bebelusi pot fi sensibli la etichetele hainelor, provocandu-le iritatii, in timp ce altii sunt foarte pretentiosi in ceea ce priveste pozitia in care sunt tinuti.

9. Dentitia

Aparitia primilor dintisori este dureroasa avand in vedere ca noul dinte patrunde prin gingia tanara si sensibila. Unii bebelusi simt o durere mai puternica decat altii, dar toti devin agitati si iritati la un moment dat in timpul procesului. Daca bebelusul tau pare sa simta durere si nu stii care e cauza, incearca sa ii verifici gingia. In medie, primul dinte apare intre 4 si 7 luni, dar exista cazuri in care acestia erup mai devreme.

10. Dorinta de a fi mai putin stimulat

Bebelusii invata din stimulii pe care ii primesc de la lumea din jurul lor, dar deseori acestia proceseaza mai greu toata informatia – lumina, sunetele, trecerea de la o persoana la alta. Plansul bebelusului poate semnifica modul lui de a spune ,,sunt obosit”. Multi nou-nascuti prefera sa fie infasati. Astfel, li se ofera un sentiment de siguranta atunci cand lumea exterioara devine coplesitoare. Daca bebelusul tau este prea mare pentru a fi infasat sau nu ii place, incearca sa te retragi si sa il lasi sa se relaxeze o perioada.

11. Dorinta de a primi mai multi stimuli

Bebelusii pot manifesta o curiozitate extraordinara in a descoperi lumea care ii inconjoara. Si de cele mai multe ori singurul mod de a opri agitatia si plansul este de a fi activ. Planuieste o multime de activitati cu bebelusul tau si ajuta-l sa descopere frumusetea lumii in care traieste.

12. Stare de disconfort

Daca ai satisfacut nevoile de baza ale bebelusului si i-ai creat un mediu confortabil, iar acesta continua sa planga, ar trebui sa verifici alte semnale ca temperatura sau alte semne de boala. Plansul care are cauzat de o conditie medicala este diferit de cel determinat de foame sau lipsa de somn. Daca plansul bebelusului tau suna ciudat, discuta cu medicul pediatru.

Spune-ne parerea ta

*

(Adresa ta de email nu va fi publicată. Campuri obligatorii *.)