Alimentatia la bebelusi: sfaturi pentru noii parinti

Programul de masa al unui nou-nascut poate fi imprevizibil. Iata ce, cand si cum sa il hranesti pe bebe.

Programul de alimentatie al unui bebelus este o sarcina cronometrata, dar si o oportunitate de a crea o legatura stransa intre tine si cel mai nou membru al familiei. Insa, trebuie sa tii cont de cateva aspecte.

1. Laptele

Laptele matern reprezinta hrana ideala pentru un nou-nascut – cu cateva exceptii. Daca alaptarea nu este posibila, incearca sa gasesti laptele care este cel mai potrivit pentru bebelusul tau. Nou-nascutii sanatosi nu au nevoie de apa, suc de fructe sau alte fluide.

2. Hraneste-l pe micut la cerere

Celor mai multi dintre nou-nascuti le sunt necesare intre 8 si 12 mese pe zi – o masa la doua sau trei ore.

Observa semnele de foame ca agitatia, mimarea suptului sau miscari ale buzelor. Plansul si nervozitatea vor incepe mai tarziu. Cu cat incepi sa il hranesti mai devreme, cu atat vei evita sa te confrunti cu un bebe morocanos.

Cand bebelusul inceteaza sa mai suga, inchide gura sau isi intoarce capul de la biberon sau san este posibil sa se fi saturat sau sa ia o mica pauza. Incearca sa il faci sa eructeze sau asteapta un minut pana sa ii oferi din nou lapte.

Cu cat creste, bebelusul tau va consuma mai mult lapte in mai putin timp.

3. Ia in considerare suplimentele de vitamina D

Intreaba pediatrul despre suplimentele de vitamina D, mai ales daca il alaptezi natural. Exista posibilitatea ca laptele matern sa nu furnizeze suficienta vitamina D, care il ajuta pe bebe sa absoarba calciu si fosfor – nutrienti necesari pt oase puternice.

4. Asteapta-te la variatii ale programului de hranire al bebelusului tau

Bebelusul tau poate solicita cantitati diferite de hrana de la o zi la alta. In timpul etapelor de crestere – cel mai adesea la doua sau trei saptamani dupa nastere si din nou la sase saptamani – nou-nascutul are tendinta de a manca mai mult sau mai des. Raspunde solicitarilor lui, chiar daca acest lucru te va obliga sa nu mai respecti programul meselor.

5. Asculta-ti instinctele

S-ar putea sa iti faci griji ca bebe nu mananca destul, dar ei stiu de obicei de ce cantitate de hrana au nevoie. Nu te concentra pe cat de mult, cat de des sau cat de regulat mananca bebelusul, ci mai degraba observa cresterea in greutate, comportamentul dintre mese și numarul scutecelor murdare. Contacteaza pediatrul in cazul in care bebe nu ia in greutate, murdareste mai putin de 6 scutece pe zi sau arata interes scazut pentru hrana.

6. Priveste fiecare masa ca un prilej de creare a legaturii cu bebe

Tine-l pe bebe cat mai aproape de tine in timpul hranirii. Priveste-l in ochi și vorbeste-i. Utilizeaza fiecare masa ca un prilej de a-i oferi bebelusului tau senzatia de securitate, incredere si confort.

Spune-ne parerea ta

*

(Adresa ta de email nu va fi publicată. Campuri obligatorii *.)