Multe dintre proaspetele mamici se intreaba cum dieta lor va fi afectata de alaptare. Probabil nu va trebui sa faci schimbari majore in alimentatie, dar va trebui sa tii cont de cateva aspecte:
Una dintre minunile laptelui matern este ca poate indeplini nevoile nutritionale ale bebelusului chiar daca dieta ta nu este perfecta. (Oricum, daca dieta ta are prea putine calorii sau exclude vreo categorie de alimente, acest lucru ar putea afecta calitatea si cantitatea laptelui.)
Desi bebe nu va fi afectat de lipsurile din dieta ta, tu vei resimti efectele. Atunci cand nu beneficiezi de nutrientii de care ai nevoie din dieta, corpul tau incepe sa consume rezervele. De asemenea, ai nevoie de putere si rezistenta pentru a putea indeplini solicitarile fizice care intervin in viata unei proaspete mamici.
Multe mamici care alapteaza au tot timpul pofta de mancare, ceea ce este normal: corpul tau functioneaza dupa un orar bine stabilit sa produca lapte pentru bebe. Gustarile mici si sanatoase dintre mese sunt o solutie excelenta pentru a-ti potoli foamea si a-ti asigura un nivel ridicat de energie.
In general, mamicile care alapteaza au nevoie de un total de 2000-2500 calorii pe zi, cu 500 de calorii mai mult decat o mama care nu alapteaza. Insa in loc sa numeri caloriile, observa cu atentie cand iti este foame. Tine cont de factorii individuali ca greutatea, metabolismul sau cat de des faci exercitii fizice.
Unele mame pierd foarte usor din greutate, in timp ce altele au dificultati. Cel mai important este sa pierzi greutatea gradual. Alcatuieste un plan pe un an si seteaza-ti obiectivele in functie de corpul tau, obiceiurile tale alimentare, corpul tau sau cat de activ esti.
Nu incepe nicio dieta la mai putin de 2 luni de la nastere. O dieta redusa in calorii nu ar asigura aportul necesar de energie si ar diminua cantitatea de lapte.
Diversitatea si echilibrul sunt cheile unei diete sanatoase. Cerealele integrale, fructele si legumele proaspete iti vor oferi mai multe nutriente decat alimentele procesate. Diversitatea este importanta pentru ca astfel vei obtine toate vitaminele de care tu si bebe aveti nevoie.
Atunci cand vine vorba despre grasimi, alege ”grasimile sanatoase” ca cele din uleiul de masline, peste, avocado, nuci sau seminte.
Incearca sa minimizezi expunerea la alimente contaminate in timpul alaptarii. Pesticidele, insecticidele si alte substante chimice pot dauna laptelui.
Atunci cand alaptezi, corpul tau are nevoie de 16 cani de lichid pe zi (aici sunt incluse si lichidele din alimentele pe care le consume). Cert este ca trebuie sa fii tot timpul hidratata, fara a te forta sa bei apa. Bea ori de cate ori este necesar.