Care sunt cele cinci nutriente de care are nevoie copilul tău și cum le poți introduce în mod natural în dieta lui?
Fierul
Fierul este esențial pentru dezvoltarea creierului – studiile arata că bebelușii care suferă de deficiența lui pot avea deficiențe motorii. Vestea bună este că bebelușii se nasc cu rezerve mari de fier, care sunt de obicei suficiente până la aproximativ 4-6 luni. Unele dintre acumulările de fier se produc în ultimul trimestru de sarcină, astfel bebelușii născuți prematur pot avea resurse mai mici de fier.
Laptele praf îndeplinește nevoia de fier a bebelușului în primul an de viață, însă laptele matern, nu, de aceea se recomandă introducerea alimentelor bogate în fier după 6 luni, atunci când bebe începe să consume mâncare solidă. Între 7 și 12 luni bebelușii au nevoie de aproximativ 11 miligrame de fier pe zi, iar între 1 și 3 ani, 7 miligrame.
După 6 luni, bebe deja începe să mânânce alimente solide. Carnea și peștele sunt bogate în fier. Alte surse de fier sunt avocado, broccoli, năut, ouăle, soia și spanacul.
Deficiența de fier este cea mai răspândită deficiență nutrițională printre copiii din Statele Unite. Pentru a o preveni, asigură-te că medicul pediatru știe totul despre dieta micuțului tău.
Un aport de fier poate fi adus si din sucul de sfecla rosie, continut de Sfeclisor. Citeste mai multe aici.
Calciul
Acest mineral ajută la formarea oaselor puternice, prevenind fracturile și ajutând la o dezvoltare armonioasă a copilului.
Atât laptele praf, cât și laptele matern îndeplinesc nevoia de calciu a bebelușului, dar odată schimbată dieta, micuțul are nevoie de 500 miligrame calciu pe zi.
O cană de lapte sau un iaurt oferă aproximativ 250 miligrame de calciu, îmbunătățind rezistența oaselor. Bebelușii mai mici de 1 an nu ar trebui să primească lapte de vacă, dar iaurtul este recomandat odată cu începerea dietei cu alimente solide. Alte soluții sunt brânza, somonul, sucul de portocale, tofu, broccoli, rosiile și fulgii de ovăz.
Zincul
Pe lângă efectele pozitive asupra dezvoltării cognitive, rolul principal al zincului este menținerea imunității și asigurarea nivelului optim de creștere. Deficiența de zinc este asociată cu creșterea riscului de infecții.
Laptele praf îndeplinește necesarul de zinc al bebelușului până la 1 an, dar este important să existe în dieta sa produse bogate în zinc după 6 luni. Copiii între 7 luni și 3 ani au nevoie de 3 miligrame de zinc pe zi.
Zincul se regăsește în produsele cu fier – astfel bebelușii care primesc destul fier, cel mai probabil beneficiază și de suficient zinc.
Vitaminele A, D, E si K
Vitamina A ajută la vedere și la menținerea pielii sănătoase. Vitamina D crește absorbția calciului în oase și dezvoltarea armonioasă a acestora. Deficiența sa poate duce la fracturi și oase fragile. Puterile antioxidante ale vitaminei E facilitează creșterea celulelor și dezvoltarea sistemului nervos. Vitamina K ajută la coagularea normală a sângelui.
Pe lângă laptele matern și laptele de vacă, surse bune de vitamina A sunt fructele și legumele bogate în caroten ca morcovi sau brocoli. Vitamina D se întâlnește în puține alimente, de aceea este recomandat un supliment. Alimentele bogate în vitamina E sunt uleiurile vegetale și cerealele. Laptele de vacă, legumele cu frunze, fructele și soia sunt pline de vitamina K.
Vitaminele C si B
Vitamina C îmbunătățește absorbția de fier și ajută la prevenirea scorbutului. Vitamina B, ce conține acid folic, îmbunătățește sistemul nervos și sistemul imunitar, menține pielea sănătoasă și tonusul muscular, reglând metabolismul.
Dacă dieta bebelușului tău cuprinde o mare varietate de alimente – fructe, legume, lactate, cereale și are o dezvoltare normală pentru vârsta sa, atunci asimilează destule vitamine.
Vitamina C se găsește în citrice, roșii, căpșuni, pepene și cartofi. Acidul folic este regasit în legumele verzi, în cereale și în pâine. Alte alimente ce conțin vitamina B sunt orezul, bananele, ouăle, carnea și peștele.
Gama InfantUno ofera produse de inalta calitate,prezentate in ambalaje atractive, ce contin ingrediente controlate si avizate international. Micutul tau va indragi aceste produse din primul moment, produse ce contribuie eficient la dezvoltarea armonioasa a acestuia.