Obstructia nazala este unul dintre simptomele principale care alarmeaza parintii atat in raceli banale, cat si in infectii severe, bacteriene sau virale. O solutie pentru a preveni agravarea situației este folosirea serului fiziologic. Dr. Ana Culcer, medic primar pediatru si doctor in stiinte medicale, explica pe larg cum si cand trebuie sa apelati la aceasta modalitate de ingrijire a copiilor.
„Copilul are ceva la plamani…”
De ce este importanta igiena nazala a copilului/nou-nascutului? Cum trebuie făcută igiena nasului în timpul răcelilor sau rinofaringitelor? Copilul trebuie curatat cu ser tot timpul? Sunt intrebari care framanta mai ales parintii care sunt la primul copil.
„Obstructia nazala duce la tulburari de respiratie si deglutitie mai ales la sugar, iar parintii ajung sa se alameze rapid. Tulburarile respiratorii se combina adesea cu respiratia zgomotoasa. Parintii vin cu micutul la medic si spun ca haraie si ca are ceva la plamani. De fapt, sugarul care are secretii nu isi poate regla respiratia cu deglutitia si nu poate inghiti, asa ca ajunge sa verse”, explica mecanismul care duce la o astfel de situatie medicul pediatru Ana Culcer.
Pentru a preveni complicatiile, parintii trebuie sa stie cum sa curate nasul bebelusului de la primele semne de obstructie nazala, fara a traumatiza micutii tot timpul cu aspiratul.
Cum se face lavajul cu ser
Lavajul nazal trebuie sa fie facut cu produse care au la baza serul fiziologic, printre cele importante pe piata fiind si Infant UNO Nazosept, care are si efect antimicrobian fara sa fie antibiotic (in conditiile in care multi parinti cer antibiotic imediat ce copilului ii curge un pic nasul). Antibioticul il recomanda doar medicul cand este vorba de secretii purulente sau altceva grav.
„Lavaj nazal inseamna sa speli nasul copilului. Intai speli nasul cu ser si apoi pui picatura pe nas curat. Infant UNO Nazosept are avantajul ca se foloseste din primele zile de viata si ca are in compozitie substante naturale, extract lichid de cimbru, sulfat de cupru, pe langa ser fiziologic. Toate au efect antiseptic, natural, fiziologic”, mai detaliaza dr. Ana Culcer.
Curatarea nasului se face timp de 4-5 zile, recomandandu-se cand incep primele simptome de obstructie nazala, insa nu trebuie facuta preventiv. „Daca copilul are nasul curat nu facem aceasta curatare. Insa daca copilul are infudat nasul, facem. Este important sa folositi acest gen de ser fiziologic pentru ca inlatura agentii infectiosi, fluidifica mucusul (mucii copilului), este antiseptic si umifidica mucoasa. Nasul, ca sa functioneze, trebuie sa fie umed, in felul acesta ajuta respiratia copilului”, mai explica medicul pediatru.
Un tratament adjuvant
Atunci cand secretiile copilului sunt groase si abundente se poate face si aspirarea lor, insa daca se iau masurile potrivite de la inceputul aparitiei simptomelor, nu se va ajunge aici, iar secretiile pot fi pur si simplu inghitite de copil dupa lavajul nazal sau eliminate.
„Curatarea corecta a nasului reduce durata racelilor si are foarte multe influente benefice pentru copil. Retineti insa ca atunci cand este vorba de infectii bacteriene (secretiile au culoare verde, copilul are febra) medicul decide daca este cazul sa se foloseasca si antibiotic. Serul fiziologic este un tratament adjuvant, daca este o cauza infectioasa care a declansat boala copilului medicul decide care este conduita potrivita de urmat”, tine sa precizeze medicul.
Indiferent de anotimp, copilul trebuie scos cat mai mult la aer, cu aceeasi atentie la secretiile nazale. ”Aveți grijă sa aiba nasul curat, fara mucozitati, pentru ca daca nasul este infundat copilul va respira pe gura si va trage aer rece. Asa ca inainte de a iesi afara desfundati nasul cu ser, pentru ca micutul sa poata respira cu gura inchisa. De asemenea, copilul trebuie spălat cu ser și înainte de fiecare masa ca să nu verse”, este recomandarea pentru parinti a medicului Ana Culcer.