Cand ar trebui sa ii citesc bebelusului?
Niciodata nu este prea devreme. Bebelusii recunosc vocea mamei inca din pantece – deci de ce sa nu transformi cititul cu voce tare intr-un obicei inca din timpul sarcinii?
Si, odata cu nasterea micutului, cititul este foarte important. Desi bebelusul nu iti va intelege cuvintele, auzul vocii tale ii va stimula interesul pentru sunete si dezvoltarea abilitatii de ascultare.
In plus, indiferent de varsta bebelusului, cititul este un pun prilej de manifestare a iubirii. Dezvoltand o rutina regulata a programului de citit, cartile vor deveni in mod natural o parte importanta din copilaria bebelusului si le va asocia intotdeauna cu un lucru pozitiv.
Cititul ajuta la formarea vocabularului, stimuleaza imaginatia si imbunatateste capacitatile de comunicare. Cu cat vorbesti mai mult cu bebelusul tau, cu atat mai benefic este pentru dezvoltarea lui armonioasa. Un comentariu obisnuit despre vreme in timpul unei plimbari sau numirea partilor corpului in timpul unei baite sunt moduri eficiente de a comunica cu acesta. Cititul este un alt mod de a stimula interactiunea verbala dintre tine si copilul tau.
Cititul introduce pentru copilul tau concepte ca povesti, numere, litere, culori si forme, dandu-i informatii despre mediul inconjurator. Ajuta de asemenea la construirea memoriei si vocabularului. La varsta de 1 an, bebelusul tau va fi auzit deja sunetele esentiale ale limbii sale. Cu cat aude mai multe cuvinte, cu atat va creste abilitatea de a vorbi.
In primele cateva luni copilul va fi mai incantat de sunete si rime decat de continutul a ceea ce spui. Repetitia este buna deoarece ajuta la formarea capacitatilor lingvistice. Pentru a-i mentine interesul bebelusului, schimba tonul vocii sau foloseste diferite voci ale diferitelor personaje. In aceasta perioada, ii poti citi absolut orice – de la reviste la cartea pe care tu o citesti.
Bebelusul tau va fi fascinat si de imaginile colorate si cu contrast puternic. Cel mai important lucru este ca bebelusul tau sa creeze o conexiune intre ceea ce iubeste cel mai mult – vocea ta – si carti. Acest lucru ii va demonstra ca cititul este important si placut.
Nu trebuie sa ii citesti o carte intreaga bebelusului tau. Cateva pasaje sunt de ajuns, cateva minute pe zi.
Ce tipuri de carti sunt recomandate pentru copii mai mari?
Lasa-l pe copilul tau sa aleaga singur. Va ajunge sa aiba mai multe carti favorite si va fi incantat de fiecare data cand ii vei citi din ele. Cartile cu desene colorate si rime usor de retinut vor fi cele mai apreciate. Unii copii prefera cartile cu fotografii, in timp ce altii iubesc cartile interactive, cu diferite activitati.
Odata ce ai explorat un tip de carte cu micutul tau, incearca sa ii prezinti un altul. Asteapta-te ca cel mic sa aleaga un gen total diferit de cel pe care l-a preferat o perioada. Nu alege carti prea delicate. Copii au tendinta sa le apuce, sa traga de ele sau sa le introduca in gura, de aceea cartile cartonate sunt cea mai buna alegere.
Interactiunea dintre tine si copilul tau este cheia cititului. Ajuta-l sa faca conexiuni intre povestea citita si mediul inconjurator. Ajuta-l sa descopere intr-un mod placut ce se afla in jurul sau si citeste-i copilului ori de cate ori poti.