De ce plange bebe noaptea? 5 moduri naturale in care il poti ajuta sa doarma mai bine

La granita intre fericire si extenuare – asa se simt de obicei primele luni in calitate de parinte, cand numarul noptilor nedormite incepe sa creasca. Cei mai multi dintre noi rezuma plansul unui bebelus in timpul noptii la un singur motiv – foamea. Dar micutul cu siguranta are si alte motive. Este dificil sa te descurci cu plansul nocturn al unui bebelus. Vei fi ingrijorat ca ceva este in neregula cu bebe, ca nu vei putea ramane calm, ca nu esti indeajuns de pregatit sau ca nu vei intelege niciodata nevoile copilului tau. Dar te poti descurca! Cu putin antrenament si cateva tehnici bine invatate, totul o sa para mult mai usor.

Fapt: bebelusii si copiii mici dorm in reprize si se trezesc foarte des. De aceea, expresia ,,a dormi ca un bebelus” nu are tocmai corespondent in realitate. Parintii sunt foarte interesati de cum ar putea sa imbunatateasca somnul bebelusului. Adevarul este ca nou-nascutii nu sunt pregatiti pentru un program stabil de somn.

Chiar daca bebelusul tau este prea mic pentru a-i face un program de somn, acest lucru nu inseamna ca trebuie sa induri nenumarate nopti nedormite. Exista cativa pasi simpli si naturali pe care ii poti parcurge pentru a imbunatati somnul bebelusului tau.

1. Scoate bebelusul la plimbare – se pare ca bunica ta avea dreptate – aerul curat ajuta copilul sa doarma mai bine. De la cateva saptamani, poti face un obicei din a te plimba cu bebelusul zilnic. Acest lucru il va ajuta sa doarma mai bine atat noaptea, cat si in reprizele de somn din timpul zilei.

2. Incearca masajul pentru bebelusi – masajul este un mod natural si eficient de a-l ajuta pe bebe sa se relaxeze si sa doarma mai bine. Si acesta nu este singurul beneficiu – masajul ajuta si la imbunatatirea digestiei, imbunatateste legatura dintre mama si copil si ajuta la crestere si dezvoltare.

3. Pastreaza zilele luminoase si noptile intunecate – nou-nascutul nu are de unde sa stie ca noptile sunt destinate somnului si zilele altor activitati – de fapt, cei mai multi dintre nou-nascuti au propriul program, independent de zi sau noapte. Ii poti regla in mod natural programul asigurandu-te ca bebelusul se afla in timpul zilei intr-o camera luminoasa, de preferat cu lumina naturala. In timpul noptii, incearca sa pastrezi camera intunecata, chiar si in timp ce il hranesti sau ii schimbi scutecul. Astfel, bebelusul va avea tendinta sa doarma mai mult in timpul noptii, ajungand la un program normal, asemanator adultilor.

4. Pastreaza-ti bebelusul aproape. Nu doar in brate sau atunci cand plange. Ia in calcul posibilitatea de a sta in aceeasi camera cu tine, dormind intr-un cosulet sau un patut langa patul tau. Studiile au aratat ca bebelusii care impart aceeasi camera cu mamele lor dorm mai bine.

5. Tine-l pe bebe in brate. Nimic nu este mai calmant pentru un bebelus decat sa fie tinut in brate de mama sau tata. Astfel, cei mai multi dintre nou-nascuti dorm cel mai bine atunci cand se afla in bratele unui parinte. Tine minte, insa, ca nu trebuie sa transformi dormitul in brate intr-un obicei, ci este o strategie pe termen scurt pentru a-i oferi lui bebe un somn cat mai bun.

Spune-ne parerea ta

*

(Adresa ta de email nu va fi publicată. Campuri obligatorii *.)