Deficitul de fier si impactul asupra functiei cognitive

Tematica deficitului de fier, a anemiei feriprive si a impactului lor in dezvoltarea cognitiva a copilului este una critica in contextul in care anemia feripriva este în continuare o problemă gravă de sănătate1, in Romania prevalenta în rândul nou-nascutilor (între 6 și 23 de luni) fiind de 46%. Mai mult, 25% dintre copiii cu varsta de peste 5 ani manifestă deficit de fier sau anemie cauzate în principal de dietă sau infecții repetate2.

Deficitul de fier instalat în perioada neonatală și copilăria timpurie este considerat un factor ce contribuie la instalarea modificarilor patologice care apar in dezvoltarea cognitiva a copilului.3,4,5 Algarin6 et al. (2013) demonstreaza ca anemia feripriva instalata in copilarie poate afecta diferite functii cerebrale in contextul in care fierul este implicat activ in biosinteza lipidelor6,7 (substratul esential pentru membranele celulare, sinteza si metabolismul mielinei). Mai mult, fierul este o componenta esentiala a citocromoxidazei (enzima ce reflecta metabolismul cerebral) si un cofactor al enzimelor implicate in metabolismul neurotransmitatorilor. Studiile preclinice dovedesc implicarea deficitului de fier in modificarile ireversibile ce apar la nivelul receptorilor si transportorilor de dopamina.8-13 La nivel cognitiv, instalarea anemiei feriprive dar si a deficitului de fier14 contribuie la reducerea intervalului de stabilitate al atenției (persistenţa în timp, menţinerea atenţiei concentrate pentru o anumită durată), modificari in perceptia emotiilor si a comportamentului. Beltran- Navarro15 et al. (2012) arata ca dezvoltarea limbajului si a abilitatilor motorii, atentia vizuala dar si capacitatea de a integra concepte sunt extrem de sensibile la instalarea deficitului de fier, in timp ce anemia feripriva influenteaza direct aceste procese.16 Mai mult, exista niste perioade critice in care deficitul de fier, odata instalat poate avea consecinte pe termen lung in ceea ce priveste cognitia si comportamentul (prematuri, copiii <1 an si copiii de varsta prescolara)17,18,19.
In concluzie, deficitul de fier impacteaza negativ dezvoltarea cognitiva, motorie, socio-emotionala si neuropsihologica a copilului, cu consecinte pe termen lung sau scurt in functie de rapiditatea diagnosticarii si instalarii tratamentului. Modificarile ce apar la nivelul caii mezolimbice, acolo unde dopamina joaca un rol crucial in activarea si inhibarea comportamentala pot explica acest comportament socio-emotional alterat al copiilor ce prezinta deficit de fier.
Suplimentarea cu fier in acest context este de maxima importanta, dar si mai importanta devine alegerea tipului de fier care sa asigure biodisponibilitate si absorbtie maxima dar si tolerabilitate excelenta, conditii sine qua non pentru reusita interventiei de corectare a deficitului de fier si a anemiei feriprive. Administrarea orala a fierului ramane in continuare atractivă datorită ușurinței in administrare și se bazează în principal pe formule cu eliberare imediată a sărurilor de fier. Din pacate sărurile de fier utilizate în mod curent sunt slab absorbite si declanseaza o serie intreaga de reactii adverse ce pun in pericol complianta, depășirea barierei gastrointestinale fiind in continuare o mare provocare. Este nevoie de nouă modalitate de a evita expunerea constantă a structurii morfologice intestinale la fierul insolubil și efecte secundare ulterioare.

FIER SUCROSOMIAL® este un preparat unic si inovator dezvoltat cu ajutorul unei tehnologii patentate ce presupune incapsularea pirofosfatului feric intr-o anvelopa etansa alcatuita dintr-o matrice de fosfolipide ultradispersata in Sucrester® (ester de sucroza al acizilor grasi, potentator de absorbtie) ce ii confera fierului rezistenta la aciditatea sucului gastric, biodisponibilitate ridicata (de aproximativ 3 ori mai mare decat a sulfatului de fier) si tolerabilitate excelenta.  Membrana sucrosomiala inovativa permite trecerea nealterata a pirofosfatului feric prin mediul gastric acid, fiind absorbit la nivelul intestinului subtire de unde este transportat catre ficat prin intermediul sistemului limfatic. Acesta este si motivul pentru care Fier Sucrosomial® poate fi administrat oricand in timpul zilei fara declansarea efectelor adverse.  Prin tehnologia de ultima generatie pe care o contine, FIER SUCROSOMIAL® ofera specialistilor din domeniu dar si tuturor micilor pacienti care au nevoie de suplimentarea cu acest mineral esential, oportunitatea de a preveni si de a corecta eficient.

 

1. E. Stativa, A.V. Rus, A. Stanescu, J.S. Pennings, S.R. Parris, R.Wenyika, Prevalence and predictors of anaemia in Romanian, infants 6–23 months old, J Public Health (Oxf), 2016
2. Statusul nutriţional al femeii gravide, al copiilor cu vârsta sub 5 ani, al şcolarilor în vârstă de 6–7 ani – studiu realizat de Ministerul Sanatatii în colaborare şi cu sprijinul Reprezentanţei UNICEF în România, 2005
3. Bodnar LM, Cogswell ME, McDonald T. Have we forgotten the significance of postpartum iron deficiency? Am J Obstet Gynecol. 2005; 193:36–44
4. Benton D, ILSI Europe a.i.s.b.l. Micronutrient status, cognition and behavioral problems in childhood. Eur J Nutr. 2008;47 Suppl 3:38–50.
5. Bryan J, Osendarp S, Hughes D, et al. Nutrients for cognitive development in school-aged children. Nutr Rev. 2004; 62:295–306
6. Cecilia Algarin, Charles A Nelson, Patricio Peirano, Alissa Westerlund, Sussanne Reyes, Betsy Lozoff, Iron-deficiency anemia in infancy and poorer cognitive inhibitory control at age 10 years, Developmental Medicine & Child Neurology, 2013
7. Christ SE, Steiner RD, Grange DK, Abrams RA, White DA. Inhibitory control in children with phenylketonuria. Dev Neuropsychol 2006; 30: 845–64.
8. Beard JL, Erikson KM, Jones BC. Neonatal iron deficiency results in irreversible changes in dopamine function in rats. J Nutr 2003; 133: 1174–9.
9. Lozoff B. Iron deficiency and child development. Food Nutr Bull 2007; 28: S560–71.
10. Unger EL, Paul T, Murray-Kolb LE, Felt B, Jones BC, Beard JL. Early iron deficiency alters sensorimotor development and brain monoamines in rats. J Nutr 2007; 137: 118–24.
11. Tamura T, Goldenberg RL, Hou J, et al. Cord serum ferritin concentrations and mental and psychomotor development of children at five years of age. J Pediatr. 2002; 140:165–170.
12. Sandstead HH, Frederickson CJ, Penland JG. History of zinc as related to brain function. J Nutr. 2000;130:496S–502S
13. Connor JR, Menzies SL. Relationship of iron to oligo-dendrocytes and myelination. GLIA 1996; 17: 83–93.
14. Beard J. One person’s view of iron deficiency, development, and cognitive function. Am J Clin Nutr. 1995;62:709–710
15. Beltran-Navarro B, Matute E, Vasquez-Garibay E, et al. Effect of chronic iron deficiency on neuropsychological domains in infants. J Child Neurol. 2012; 27:297–303.
16. Soewondo S, Husaini M, Pollitt E. Effects of iron deficiency on attention and learning processes in preschool children: Bandung, Indonesia. Am J Clin Nutr. 1989;50:667–674
17. Armony-Sivan R, Kaplan-Estrin M, Jacobson SW, et al. Iron-deficiency anemia in infancy and mother-infant interaction during feeding. J Dev Behav Pediatr. 2010; 31:326–332.
18. Lozoff B, Castillo M, Clark KM, et al. Iron supplementation in infancy contributes to more adaptive behavior at 10 years of age. J Nutr. 2014; 144:838–845.
19. Yehuda S, Yehuda M. Long lasting effects of infancy iron deficiency-preliminary results. J Neurol Trans Suppl. 2006; 71:197–200.

Spune-ne parerea ta

*

(Adresa ta de email nu va fi publicată. Campuri obligatorii *.)