Despre bebelusi mofturosi la mancare

De ce este micutul meu atat de mofturos la mancare?

Mancarea solida este inca o experienta noua pentru bebelusul tau. El poate avea nevoie de timp sa se obisnuiasca cu texturile, culorile si gusturile noilor mancaruri. In timp ce bebelusul are nevoie de consistenta pentru programul de joaca sau somn, in ceea ce priveste alimentatie totul poate deveni imprevizibil.

Este obisnuit pentru copiii mici sa varieze preferintele alimentare de la o zi la alta si sa nu doreasca sa incerce din prima alimente noi. Acest lucru este cauzat de cerintele nutritionale ale micutului. De asemenea, el devine mai independent atunci cand incepe sa ia singur decizii in privinta alimentelor pe care doreste sa le consume – aceasta este o caracteristica importanta, de care va avea nevoie pe tot parcusul vietii sale.

Oricat de frustrant ar fi sa te confrunti cu un bebelus mofturos, este o perioada ideala pentru a-l invata sa incerce lucruri noi inainte de a deveni mult prea obisnuit cu felurile de mancare al caror gust deja l-a agreat. Ofera-i intotdeauna o varietate de feluri de mancare sanatoase si lasa-l pe el sa le incerce atunci cand se simte cu adevarat pregatit.

Sfaturi pentru a introduce noi feluri de mancare in meniul bebelusilor mofturosi

Copilul tau are un simt interior care ii spune de cata hrana are nevoie corpul sau pentru a se dezvolta si a creste, de aceea este important ca el sa fie cel care alege ce sa manance. Cel mai bun lucru pe care il poti face este sa o ii oferi o gama variata de feluri de mancare intr-un mod pozitiv si relaxat, tranformand masa intr-un moment placut pentru toti membri familiei.

Structureaza alimentatia copilului astfel incat acesta sa beneficieze de trei mese regulate pe zi si doua gustari intre mese. Doctorii spun ca cel mai adesea copiii mofturosi ,,ciugulesc” cantitati mici de mancare pe tot parcursul zilei. Asigurandu-te ca are un program stabilit al meselor si gustarilor te va ajuta sa ii mentii o dieta echilibrata si va reduce riscul gustarilor prea dese.

Ofera-i la fiecare masa o varietate de alternative din care poate alege. Cand ii oferi un nou fel de mancare, pune-l pe masa fara a face mare caz din acest lucru. Asigura-te ca mancarea pe care o oferi lui bebe este corespunzatoare varstei sale.

Prezinta-i pe rand fiecare fel nou de mancare si ofera-i cantitati mici. In loc de o intreaga masa cu ingrediente noi asigura-i felurile preferate, langa care sa adaugi un ingredient nou.

Incearca sa programezi un nou tip de mancare atunci cand stii sigur ca este infometat – de exemplu, felii de mango pentru gustarea de dupa-amiaza.

Ofera-i portii de copil mic. O astfel de portie este de obicei echivalentul unui sfert din portia normala a unui adult.

Unii dintre copii au cerul gurii mai sensibil decat altii. Unora pur si simplu nu le va placea textura, culoarea sau gustul unor anumite feluri de mancare. De aceea unii dintre copii vor afirma ca nu le place un fel de mancare dinainte de a-l gusta. De asemenea, un aliment ii poate aminti copilului tau de o perioada in care a fost bolnav si va face intotdeauna asociatii negative la adresa lui.

Rezista tentatiei de a-i oferi copilului tau alimente bogate in zaharuri doar pentru a fi tu impacat cu gandul ca a mancat destul.

Minimalizeaza distragerea atentiei copilului din timpul mesei si incearca sa il faci sa se concetreze pe mancare, nu pe activitatile desfasurate in jurul sau.

Spune-ne parerea ta

*

(Adresa ta de email nu va fi publicată. Campuri obligatorii *.)