Se recomanda ca diversificarea dietei bebelusului sa inceapa in luna a cincea – niciodata mai devreme. Principiul este simplu: introdu gradual alimente noi, care in timp vor deveni parte din dieta de baza a copilului tau.
Fiecare aliment ar trebui sa fie introdus in dieta pe rand, cu o pauza de 2-3 zile intre ele pentru a putea observa posibilele intolerante, in special in cazul in care istoricul familiei este unul cu alergii (in acest caz se recomanda solicitarea sfatului pediatrului).
Gustul bebelusului ar trebui sa ramana factorul decisiv in alegerea alimentelor. Pentru a te asigura ca bebe descopera ca placerea de a manca nu vine doar de la lucrurile dulci, incepe cu cateva legume, adaugate initial in lapte. Acestea pot fi la inceput fierte pe aburi si apoi pasate si puse in laptele pe care bebe il bea in mod normal. Diversificarea poate fi inceputa si cu supa de radacinoase sau cu piure foarte subtire, textura fiind de multe ori cauza refuzului. Initial, se recomanda diversificarea alimentatiei prin inlocuirea unei singure mese, fie pranzul sau micul dejun. Nu este indicata introducerea sucurilor de fructe, acestea fiind foarte bogate in zaharuri, daca totusi se insista acestea trebuiesc limitate la 30-50 ml/zi.
Dupa 4-5 zile poti sa ii prezinti bebelusului legumele sub forma de piure. In acest moment, el este pregatit sa manance o masa formata din 100g legume pe zi, dar alege legume cu arome usoare ca morcov, dovlecel sau pastai de fasole. Fructele pot fi introduse mai intai sub forma de compot.
La 6 luni, diversificarea dietei continua cu introducerea proteinei animale si a grasimilor. Paseaza carne sau peste si adauga in sticla bebelusului. Carnea usoara ca cea de pui este ideala, dar nu uita de carnea de vita, care este o sursa esentiala de fier. Poti incepe cu o lingura de carne pasata, amestecata in piureul de legume, apoi poti introduce si un ou fiert. Incepe cu o jumatate de galbenus si asteapta pentru albus, asigurandu-te ca bebe nu este alergic. Carnea, pestele si ouale sunt surse bogate de proteine, iar in primul an de viata ar trebui ca bebe sa primeasca unul dintre acestea cel putin o data pe zi.
Dupa 6 luni, poti creste cantitatea de legume si fructe (130g de legume si 100g fructe). Daca bebe nu agreeaza un aliment, poti incerca sa il introduci in dieta mai tarziu. In cazul carnii si al pestelui, 15g pe zi intre 6 si 8 luni si 20g pe zi intre 8 si 12 luni ar trebui sa fie suficiente. Si, foarte important, nu uita sa il hidratezi pe bebe.
Dupa 6 luni se poate incepe diversificarea cu cereale desi, din perspectiva unor nutritionisti, cerealele nu sunt indicate pentru bebelusi deoarece contin acid fitic care impiedica absorbtia calciului. Noi consideram ca nu ar avea un impact negativ daca copilul tau mananca cereale si ca, treptat, se poate reduce consumul de cereale printr-o alimentatie bogata in legume. Copiii iubesc cerealele, de aceea poti sa le combini cu alimente pe care copilul tau nu le-a acceptat pana acum.
La varsta de 6 luni poti incepe diversificarea alimentatiei cu:
-legume: zuchini, dovleac, cartofi dulci, radacinoase, avocado, brocoli si fasole verde( de evitat cartofii albi deoarece acestia produc gaze)
-fructe: mere dulci, pere, banane si prune
-nu trebuie inlocuite curand mesele principale de lapte cu alte alimente. Laptele este cunoscut ca si alimentul de baza in primul an de viata.
-daca, in anumite zile, copilul cere doar lapte, nu faceti o tragedie din asta
-daca copilul este bolnav, este bine ca alimentatia sa contina multe lichide (lapte de baza, supe clare) pentru a nu ii solicita digestia acestuia
-in cazul in care micutul prefera borcanelele de mancare din comert, nu incetati in incercarea de a-i oferi mancare facuta in casa. Puteti face asta prin combinarea mancarii din magazine cu cea facuta in casa, in scopul eliminarii alimentelor gata preparate.
Pentru a reduce riscul de a fi refuzat de micut, cand vine vorba de o alimentatie sanatoasa, am ales, conform sfaturilor anterioare, schema de diversificare „perfecta”.
Dupa primele zile in care copilul refuza sa ia a doua lingurita sa mai fie primita, ba mai mult nici prima lingurita sa mai fie primita , se trece la planul B de testare a altor alimente.
Daca cerealele de orez cu lapte au succes, atunci se incearca diversificarea cu legume si fructe. Cu pauzele necesare de 2-3 zile, pentru a vedea daca copilul este alergic la vreun aliment, se incearca: avocado pasat cu putin lapte matern, supa clara de radacinoase, supa de legume, dovlecel fiert, dovleac placintar copt, cartof dulce fiert pe aburi, iaurt, galbenus, piure de fructe si peste de rau(clean si pastrav).
Planul C este aplicat in cazul in care copilul nu mananca mai mult de 40-50g de alimente solide la o masa principala.Este indicat sa se apeleze la superalimentele care au ca scop cresterea valorii nutritionale a alimentelor: drojdie de bere inactiva, chlorela, spirulina pudra si faina de seminte de in. Laptele de migdale este preferat de majoritatea copiilor si poate fi introdus in alimentatie fara probleme.
Pentru a avea efecte optime fiecare schema de diversificare trebuie adaptata in functie de reactiile copilului.
Este foarte important sa se implementeze un orar corect de alimentatie pentru ca cei mici sa nu isi formeze obiceiuri proaste.
In ultimul timp copiii au inceput sa consume mai multa carne, mai multe dulciuri, mancaruri nesanatoase in mod special. Acest obicei duce la hipertensiune arteriala, diabet zaharat, probleme cardiace si obezitate.
Sugestii diversificare la bebelusi
4-6 Luni
legume: dovleac, fasole verde si cartofi dulci;
fructe: mere, pere, avocado, banane;
altele: cereale.
6-8 Luni
legume: mazare, morcovi, dovlecel, cartofi, pastarnac, conopida;
fructe: prune, mango, caise, nectarine, piersici;
altele: iaurt, ulei, curcan, pui, galbenus, tofu, branza slaba de vaci.
8-10 Luni
legume: sfecla, vinete, fasole, brocoli, castravete, vinete, praz, ceapa, ciuperci, ardei, cartofi;
fructe: cirese, kiwi, pepene, smochine, struguri;
altele: vita, peste alb, ficatei, unt, branzeturi,smantana, oua, paste fainoase, gem, compot, orice tip de cereale.
10-12 Luni
legume: spanac, rosii;
fructe: capsuni, cocos, ananas, citrice;
altele: porumb, peste.