Stai departe de oamenii bolnavi si pune-i pe invitati sa se spele pe maini inainte sa il tina in brate pe bebelusul tau. Nu lasa strainii sa atinga bebelusul. Nu iti scoate bebelusul afara si nu primi in vizita copii in prima lui luna de viata. Alapteaza-ti copilul pentru cel putin un an.
Aceste sfaturi iti suna cunoscute? Dat fiind ca acestea sunt unele dintre cele mai intalnite metode de prevenire a imbolnavirii bebelusului, sunt foarte mari sansele sa le auzi foarte des in primele tale luni in calitate de parinte, daca nu chiar si inainte. Este adevarat ca viata de parinte ar fi fost mult mai usoara daca ar exista o metoda prin care l-ai putea preveni pe bebe de toate problemele de sanatate – cel putin in primele luni de viata.
Sistemul imunitar este un sistem complex, capabil de lucruri incredibile. In general, principala sa misiune este de a proteja corpul, recunoscand tot ce intra in corpul tau, determinand daca este strain, nociv sau benefic si sa raspunda in consecinta. Cand corpul tau este nevoit sa se apere singur de intrusi ca bacterii si virusuri, de exemplu, mai multe tipuri de celule din corp intra in actiune. Unele raspund prin producerea de proteine numite anticorpi. Altele, celulele albe, sunt capabile sa atace bacteriile si sa le distruga direct. Astfel, corpul tau este capabil sa previna imbolnavirea sau sa te ajute sa te recuperezi in timpul acesteia.
Este cunoscut faptul ca sistemul imunitar al unui nou-nascut nu este la fel de eficient ca cel al unui adult sau chiar ca al unui copil mai mare, de aceea sunt necesare cateva luni pentru ca el sa lupte singur impotriva infectiilor. In orice caz, este bine sa stii ca sunt mult mai bine protejati impotriva diferitelor boli. In timpul sarcinii, anticorpii produsi de sistemul imunitar al mamei se transfera prin placenta in corpul bebelusului. Din fericire, acesti anticorpi raman in corpul nou-nascutului pentru cateva luni. Dupa ceva timp, bebelusii beneficiaza din ce in ce mai putin de anticorpii produsi de mama, de aceea se recomanda alaptarea.
Laptele matern nu numai ca are valoare nutritionala incontestabila, dar si asigura copilului un nivel imunitar imposibil de reprodus in formula laptelui praf. De aceea chiar si colostrul – primul lapte produs de mama – contine un numar ridicat de anticorpi si alte bacterii benefice. Prin laptele matern, mamele au posibilitatea sa le ofere bebelusilor o sursa de anticorpi. Ca rezultat, bebelusii alaptati sunt protejati de bolile la care mama este imuna. Astfel, s-a demonstrat ca acesti bebelusi racesc mai greu, sufera mai putine infectii si resimt simptome cu o intensitate mai slaba atunci cand sunt bolnavi.