Kilogramele in plus la copii

Daca esti preocupat de greutatea copilului tau, discuta cu medicul pediatru; cresterea, dezvoltarea si greutatea sunt unele dintre cele mai bune subiecte de discutie la vizitele medicale. In timpul copilariei, medicul pediatru va tine un grafic al proportiei dintre inaltimea si greutatea copilului tau.

Trebuie retinut faptul ca micutul are nevoie de o dieta bogata in grasimi, care il ajuta la crestere. Grasimile in exces si caloriile sunt daunatoare. De exemplu, o greutate prea mare poate intarzia aparitia mersului, iar un copil obez devine, de cele mai multe ori, un adult obez.

Cauze ale obezitatii:

  • consum de alimente in exces- majoritatea persoanelor obeze/ supraponderale recunosc ca acele kilograme in plus se trag de la consumul excesiv de alimente. Alimentele ce contin un numar mare de grasimi favorizeaza obezitatea deoarece nu toate grasimile stocate sunt transformate in energie. Statistic vorbind, in tarile Vestice, s-a constatat ca cei mici consuma in exces alimente cu un continut energetic ridicat, bogate in zaharuri si grasimi saturate.
  • activitate fizica redusa- in ultima vreme, copiii au devenit din ce in ce mai pasionati de televizor, calculator, precum si alte activitati sedentare. Statul in fata televizorului mai mult de 10 ore saptamanal poate fi o cauza a cresterii copilului in greutate. Statisticile au aratat ca aproape toti copiii de peste 7 ani sunt sedentari si ca fetele sunt chiar mai putin active decat baietii.
  • mesele copioase- consumul de foarte multa mancare, intr-un timp relativ scurt, duce la obezitate, chiar daca, in majoritatea timpului, se manca normal si sanatos.

Obezitatea la copii si adolescenti creste riscul unei sanatati precare, chiar daca la maturitate, individul este sau nu obez. Cel mai mare risc al obezitatii din copilarie este continuarea sa si la maturitate, asociata cu riscuri asupra sanatatii si calitatii vietii. De aceea, inlaturarea obezitatii inca din copilarie este cel mai benefic mod de a avea o viata sanatoasa.

Pentru a-l mentine pe cel mic la o greutate normala pentru varsta si dezvoltarea lui:

  • Monitorizeaza greutatea in timpul sarcinii. Greutatea excesiva acumulata in timpul sarcinii poate creste greutatea fatului la nastere.
  • Alapteaza. Unele studii arata ca alaptarea reduce riscul obezitatii bebelusului
  • Limiteaza consumul de bauturi indulcite. Sucul nu trebuie sa faca neaparat parte din dieta copilului tau. Il poti inlocui cu fructe sau legume.
  • Descopera metode noi de a-l opri din plans. Nu merge direct la biberon sau san pentru a-l calma. Uneori o pozitie noua, un mediu calm sau o mangaiere pot fi de ajuns.
  • Descurajeaza folosirea gadgeturilor. Cu cat copilul petrece mai mult timp in fata televizorului, a calculatorului sau a tabletei, cu atat creste riscul de a deveni supraponderal.

De retinut ca activitatea fizica redusa si excesul de calorii conduc la obezitate.

Lipsa de incredere in sine si obezitatea

Primele urmari ale obezitatii in copilarie/adolescenta sunt de natura psiho-sociala. Din cauza nemultumirii in ceea ce priveste aspectul fizic, copiii supraponderali nu au incredere in ei.

De asemenea sunt mai predispusi:

  • sa aiba rezultate slabe la invatatura;
  • sa aiba perspective mai reduse in gasirea unui loc de munca;
  • sa fie izolati social.

Cercetarile au aratat ca acei copii ce sufera de obezitate considera ca aceasta boala este un handicap fizic mai mare decat pierderea unui picior.

Venitul familiei redus sau un nivel scazut de educatie sunt doar unii dintre factorii sociali asociati cu obezitatea. De asemenea, stresul duce la un consum ridicat si nesanatos de alimente.

Problemele de sanatate cauzate de obezitate
Mai jos sunt enumerate unele probleme de sanatate asociate cu obezitatea:

  • probleme respiratorii cum ar fi obturarea cailor respiratorii superioare si restringerea peretelui dinspre exterior al toracelui, ceea ce conduce la apnee in timpul somnului
  • disfunctii in alimentatie, cum ar fi bulimia.
  • pancreatita
  • probleme ale ficatului
  • probleme ortopedice
  • diabetul
  • reflux esofagian, calculi biliari si alte disfunctii ale stomacului
  • cardiopatie

Excesul de grasime acumulata in jurul taliei la copiii si adolescentii obezi poate de asemenea cauza aparitia unor probleme cardiovasculare si a hipertensiunii, a tolerantei anormale a glucozei, ceea ce ar putea conduce la diabet si un nivel ridicat al colesterolului.

Chiar si atunci cand copilul a crescut, continua sa ii monitorizezi atent dieta. Poti discuta chiar si cu un nutritionist pentru a te asigura ca exista echilibru si diversitatea in alimentatia copilului tau.

Spune-ne parerea ta

*

(Adresa ta de email nu va fi publicată. Campuri obligatorii *.)