Bebelusul meu plange tot timpul. Oare are colici?
Colicii reprezinta plansul neincetat al unui bebelus sanatos. Bebelusul tau poate avea colici daca are mai putin de 5 luni si plange mai mult de 3 ore incontinuu sau mai multe zile pe saptamana pentru cel putin 3 saptamani. Colicii nu sunt o boala si nu il afecteaza pe bebelusul tau, dar este un subiect sensibil pentru parinti.
Care sunt simptomele colicilor?
Cel mai adesea, colicii apar in jurul varstei de 2 sau 3 saptamani (sau 2 sau 3 saptamani dupa data la care era programata nasterea, in cazul bebelusilor nascuti inainte de termen).
De obicei, bebelusii plang cand sunt uzi, infometati, speriati sau obositi, dar un copil cu colici plange excesiv, de cele mai multe ori la aceeasi ora (dupa-amiaza sau seara). Atunci cand are colici, un bebelus plange mai tare si ascutit, iar plansul incepe si se opreste brusc.
De asemenea, un copil cu colici poate manifesta simptome de gaze. Gazele nu cauzeaza colici, dar intensitatea acestora poate creste in aceasta perioada deoarece bebelusul inhaleaza aer atunci cand plange. Poti observa si ca bebe isi inclesteaza degetele, isi arcuieste spatele sau intinde picioarele, eliminand gaze in timp ce plange. Se poate simti mai bine dupa eliminarea acestora sau dupa miscarea intestinala.
Cat dureaza colicii?
Colicii ajung la punctul culminant in saptamana a sasea si incep sa isi piarda din intensitate in jurul varstei de 3-4 luni. Dupa 4 luni, intre 80 si 90% dintre bebelusi depasesc colicii. Pentru celalalt procent, aceasta perioada poate dura inca cel mult o luna.
In acest timp, invata cum sa il consolezi pe bebelus cat poti de bine sau cere ajutor atunci cand simti nevoia. A avea grija de un copil cu colici poate fi stresant si este necesar sa iei pauze la un anumit interval de timp. Roaga-ti partenerul sau o ruda apropiata sa aiba grija de micut si relaxeaza-te pentru un timp.
De ce doar unii dintre bebelusi fac colici?
Colicii reprezinta unul dintre marile mistere ale perioadei postnatale. Expertii estimeaza ca un procent intre 8 si 40% dintre bebelusi sufera de colici. Conditia este la fel de raspandita atat printre primii-nascuti sau mezini, fete sau baieti, bebelusi alaptati natural sau hraniti cu biberonul. Nimeni nu stie de ce unii dintre copii sunt mai expusi la colici decat ceilalti, dar se vehiculeaza o multime de teorii, care identifica mai multe cauze de aparitie a acestora.
Este stiut faptul ca bebelusii nascuti de mame care au fumat in timpul sarcinii sau postpartum manifesta un risc crescut de colici (risc care se reduce daca infantul este alaptat).
O parte dintre experti considera ca reprizele de plans reprezinta o eliberare fizica pentru bebelusii sensibili. La sfarsitul zilei, afirma specialistii, bebelusii sunt coplesiti de prea multe imagini, sunete sau senzatii si devin distrasi si plang.
O alta teorie dezvolta ideea comform careia colicii sunt cauzati de un dezechilibru al bacteriilor intestinale sanatoase. Studii au aratat ca infantii cu colici au o microflora intestinala diferita de copii care nu au. Tratamentul cu probiotice s-a dovedit efectiv pentru o parte dintre simptomele copiilor cu colici.
Ar trebui sa merg la doctor daca bebelusul meu manifesta simptome de colici?
Cu singuranta este o idee buna sa discuti cu un medic. Vizita la pediatru poate elimina alte potentiale cauze ale plansului, ca problemele intenstinale sau infectiile urinare si te poti asigura ca bebelusul tau este hranit si crescut corect. De asemenea, medicul te poate sfatui care este cea mai buna abordare pentru confortul bebelusului tau.
Daca bebelusul tau manifesta alte simptome – ca febra, varsaturi sau scaune cu sange – mergeti imediat la medic. Aceste simptome nu apartin spectrului colicilor.
Pentru diminuarea disconfortului creat de colici si pentru somnul linistit al copilului tau, Infant UNO te sprijina cu Colifant. Afla mai multe aici.