Misiunea ,,Olita”

Nu exista niciun semn care sa te asigure ca este timpul sa incepi procesul de invatare la toaleta. Unii copii dezvolta abilitatea fizica si cognitiva in jurul varstei de 18 luni, in timp ce altii sunt pregatiti abia la 2 ani (de obicei baietii invata mai tarziu aceste deprinderi decat fetele). Pentru o parte dintre copii sunt necesare cateva zile pentru a se obisnui, in timp ce altii au nevoie de o perioada mai lunga, care poate ajunge pana la un an.

Care este factorul cel mai important al acestui proces? Timpul. Doctorii spun ca atunci cand incepi acest antrenament la 2 ani, il vei termina la 3 si daca il incepi la 3 ani, vei termina tot la 3. Cei mai multi dintre copii au nevoie de 3 pana la 6 luni – desi daca alegi corect perioada, s-ar putea sa nu dureze atat de mult.

Semne ca bebe este gata

Copilul trebuie sa fie pregatit din punct de vedere fizic cu mult inainte sa incepi propriu-zis invatarea, insemnand ca scutecul lui poate ramane uscat 2 sau 3 ori fara nicio problema (acest lucru se traduce prin faptul ca muschii uretrei sunt indeajuns de dezvoltati pentru a mentine urina). El trebuie sa recunoasca semnalele fizice pe care le primeste atunci cand are nevoie la toaleta si sa actioneze inainte. De asemenea, el trebuie sa fie capabil sa isi dea singur hainele jos. Faptul ca este pregatit din punct de vedere fizic si mental nu este singurul element. Cheia este motivatia. Daca observi ca micutul manifesta o dorinta de independenta si arata interes in imitarea obiceiurilor celor din jurul sau, este momentul sa incepi Misiunea ”Olita”.

Misiunea ta este sa il inveti sa foloseasca olita intr-un mod natural si fara amenintari. Pastreaza o atitudine relaxata si pozitiva si incurajeaza-ti copilul sa se acomodeze cu olita. Lasa-l sa o aleaga singur de la magazin, apoi ajuta-l sa o descopere. Pune-i mai intai jucarii preferate pe olita, pentru ca mai apoi sa exersati cu bebelusul. Explica-i in termeni simpli, pe intelesul lui, care este rolul olitei. Dupa o saptamana dupa ce ai inceput antrenamentul, timp in care bebe s-a familiarizat deja cu nou obiect, goleste continutul unui scutec in olita si arata-i utilitatea ei. Atunci cand este pregatit sa o foloseasca, faceti acest lucru parte din rutina zilnica, crescand gradual de la o singura utilizare la cateva utilizari pe zi. Felicita-l pentru succes si nu il certa niciodata in timpul procesului.

Nu exercita prea multa presiune asupra copilului. Chiar daca este un proces dificil, trebuie sa treceti impreuna prin el. Echipeaza-te cu multa rabdare si calm. Vei observa incet incet cum vei reduce numarul scutecelor.

Spune-ne parerea ta

*

(Adresa ta de email nu va fi publicată. Campuri obligatorii *.)