Primul dintisor

Bebelusul tau este foarte agitat? Este timpul primului dintisor.

Cand va erupe primul dintisor al bebelusului tau? Majoritatea copiilor au primele simptome in jurul varstei de 6 luni, dar acestea pot aparea mult mai devreme, la 3 luni sau mult mai tarziu (14 luni) in functie de factori ca varsta la care parintilor bebelusului le-a aparut primul dintisor sau daca bebelusul este primul nascut (la acestia dintisorii apar mai tarziu). Felul in care fiecare bebelus trece prin aceasta perioada este, de asemenea, foarte variat. Unii dintre ei manifesta simptome ca salivatul excesiv sau irascibilitate cu cateva saptamani inainte de eruptia propriu zisa, in timp ce la altii nu se observa nicio caracteristica diferita.

Cronologia dintisorilor

De obicei, dintisorii bebelusului apar in perechi. Primii care apar sunt cei de jos. O luna mai tarziu, apar primii de sus. Desi nu este neobisnuit ca un bebelus sa aiba 4 dinti jos si niciunul sus sau invers. Iata o cronologie generala:

6 luni: incisivii centrali inferiori

8 luni: incisivii centrali superiori

10 luni: incisivii laterali inferiori si superiori

14 luni: primii molari

18 luni: caninii

24 luni: molarii secunzi

Semne ale primilor dintisori

Procesul este diferit pentru fiecare bebelus, iar momentul eruptiei efective apare la mult timp dupa aparitia primelor simptome:

Nevoia de a mesteca

Presiunea unui dinte inflamat care asteapta sa erupa de sub gingie poate fi calmata cu contrapresiune, asa ca bebelusii simt nevoia sa mestece tot timpul. Acest instinct poate constitui si un raspuns la sentimentul ca ceva se intampla sub gingie.

Gingii inflamate

Inainte ca un dinte nou sa erupa, se pot observa suprafete rosii, umflate sau chiar vinete pe gingia bebelusului. Uneori gingia se umfla o data cu dintisorul, care se poate simti sub gingie (daca iti convingi bebelusul sa stea indeajuns de mult cu gura deschisa pentru a putea observa).

Salivat excesiv

Saliva in cantitati excesive anunta aparitia unui nou dintisor, dar este si o etapa normala a dezvoltarii copilului, asa ca nu este un semn exclusiv al dentitiei.

Agitatie, in special in timpul noptii

Eruptia dintilor – atunci cand dintele se muta intre os si gingie – se petrece in etape, cu mai multa activitate in timpul noptii decat ziua, astfel bebelusul devine mai agitat noaptea.

Trasul de urechi

In timp ce este un semn clar al unei infectii auriculare, trasul de urechi poate fi un simptom al aparitiei dintilor. Senzatia de durere din obraji poate fi transferata catre ureche, si bebelusul sa se manifeste astfel.

Schimbare in obiceiurile alimentare

Bebelusii care consuma hrana solida vor dori sa bea mai mult cu biberonul deoarece lingura le poate irita gingia inflamata. Alti bebelusi pot manifesta un apetit ridicat, preferand lingura, pentru ca le ofera senzatia de contrapresiune, calmandu-i.

Metode de a ameliora durerea

O bucata de material moale, inghetat (lasa un capat dezghetat pentru a fi tinut cu usurinta)

Un material gros ofera o senzatie placuta, iar partea inghetata amorteste gingia inflamata. De asemenea, poti raci o jucarie pentru dinti, insa fara a o ingheta, deoarece aceasta poate fi prea dura pentru gingia bebelusului.

Masajul

Daca dintele nu a ajuns inca sub piele, formand o iritatie dureroasa, contrapresiunea si frecarea pot face minuni. Maseaza zona gingiilor cu degetul cu Infant UNO Gel gingival. Acesta este destinat calmarii durerilor gingivale legate de cresterea primilor dinti de lapte, fiind o combinatie de flori de musetel (cu proprietati emoliente si calmante), extract de radacina de valeriana si propolis (cu proprietati calmante).

Distragerea

La fel ca durerea de cap in cazul adultilor, durerea de gingie a bebelusilor este o durere ce creeaza un disconfort cronic. Poti alina durerea copilului tau distragandu-i atentia de la aceasta si oferindu-i o alternativa distractiva.

Intreg procesul dureaza aproximativ 2 ani, dar dupa primii dintisori durerea se amelioreaza (expertii nu stiu exact cui se datoreaza acest fenomen, acceptand posibilitatea ca bebelusul sa se obisnuiasca cu senzatia de durere si sa nu o mai resimta la aceeasi intensitate). Aminteste-ti sa il obisnuiesti cu o igiena orala inca de la primul dintisor, fiind expus inca de atunci la carii.

Spune-ne parerea ta

*

(Adresa ta de email nu va fi publicată. Campuri obligatorii *.)