Descopera de ce este important calciul in dezvoltarea micutului tau.
Copiii tai primesc destul calciu?
Calciul este un mineral esential pentru cresterea si dezvoltarea copiilor. Este important ca micutul sa beneficieze de o dieta bogata in calciu din timp. Acesta este responsabil pentru construirea oaselor si dintilor puternici. Procesul se incheie de obicei in adolescenta.
Cantitatea de calciu din oase scade progresiv odata cu varsta, in special la femei. De aceea este foarte important ca micutii sa dezvolte o structura osoasa puternica si sanatoasa in timpul cresterii. Incurajeaza-ti copilul sa consume alimente bogate in calciu ca laptele, iaurtul sau branza. Copiii, in special fetele, care nu consuma suficient calciu in perioada de crestere, au un risc crescut de osteoporoza la maturitate.
Daca nivelul de calciu din sange este scazut, calciul este extras din oase pentru a mentine la parametrii normali functiile celulelor. Astfel, o dieta adecvata este un factor esential pentru mentinerea unui sistem osos sanatos.
Desi calciul este un element foarte important pentru oase puternice si prevenirea osteoporozei, asimilarea adecvata de vitamina D este obligatorie pentru absorbtia de calciu. Una dintre cele mai bune metode de a beneficia de suficienta vitamina D este expunerea zilnica la soare.
Mai mult de 85% dintre fetele si 60% dintre baietii intre 9 si 18 ani nu beneficiaza de doza zilnica recomandata de calciu. Si mai ingrijorator este faptul ca acei copii care consuma bauturi carbogazoase sau cafeinizate beneficiaza de si mai putin calciu, deoarece acestea interfereaza cu abilitatea corpului de a absoarbe si folosi calciul.
Cele mai bune surse de calciu sunt reprezentate de lapte si produse lactate. Laptele este de asemenea o sursa buna de fosfor si magneziu, care ajuta corpul la o mai buna absorbtie a calciului. Daca micutului nu ii place laptele sau produsele lactate, incearca sa introduci in dieta lui alimente bogate in calciu ca nuci, seminte de floarea soarelui, legume cu frunze verzi, tofu, varza sau broccoli.
Doza zilnica recomandata de calciu:
Pana in 4 ani: aproximativ 500mg calciu/zi
Intre 4 si 8 ani: aproximativ 700mg calciu/zi
Intre 9 si 11 ani: aproximativ 1000mg calciu/zi
Intre 12 si 18 ani: aproximativ 1300mg calciu/zi
Surse de calciu:
1 cana de lapte = 300mg calciu
40g cascaval = 303mg calciu
240ml iaurt = 300mg calciu
½ cana de varza gatita = 239mg calciu
½ cana spanac gatit = 115mg calciu
Simptome ale lipsei de calciu la copii
Una din cele mai frecvente cauze in aparitia rahitismului la copii este carenta de calciu( in asociere cu lipsa vitaminei D).
Copiii cu varsta de pana la 4 ani pot transpira excesiv pe timpul noptii, fapt ce denota lipsa de calciu. Un alt motiv ar fi aparitia crampelor musculare, in zona coapselor, a bratelor si la subrat in timpul mersului. Alte simptome importante ar fi aparitia ametelilor si insomnia. Lipsa de calciu poate intarzia aparitia dintilor sau poate afecta dintii chiar daca sunt respectate normele de igiena.
Afectiunile sistemului osos se manifesta prin malformatii scheletice (binecunoscutul stern in carena, bombat anterior), intarzierea inchiderii fontanelei la bebelusi, dureri sau sensibilitate la nivelul oaselor, fragilitatea unghiilor si a parului, astenie musculara si, nu in ultimul rand, intarziere in crestere si dezvoltare. La adolescente se poate observa uneori si o intarziere a aparitiei pubertatii.
Conform unor cercetatori, nivelul de calciu din organism poate fi afectat printr-o dieta bogata in sare, lipsa activitatii fizice si un aport redus de fibre.
Pentru a asocia simptomele enuntate cu lipsa de calciu putem face analize de sange, in care vor fi evidentiati parametrii calciului din organism.
Lipsa de calciu la copii si complicatiile acesteia.
O alta afectiune grava, pe langa rahitism, este atacul de cord, care apare din cauza insuficientei dezvoltarii corpului. Lipsa de calciu afecteaza in principal sistemul osos. Oasele ating nivelul maxim de dezvoltare in copilarie si adolescenta, de aceea osteporoza poate aparea in timpul vietii adulte, din cauza carentei de calciu.
Un aport normal de calciu reduce riscul aparitiei bolilor cardiovasculare si a hipertensiunii, dar si la scaderea in greutate.
Tratarea lipsei de calciu la copii
Calciu gluconic, sumplimente pe baza de calciu si vitamina D sau magneziu si mai ales alimentele bogate in calciu mentionate anterior, sunt cele mai bune modalitati in tratarea lipsei de calciu. De retinut ca vitamina D se administreaza zilnic si obligatoriu copiilor sub 2 ani. Sinteza de vitamina D este favorizata de expunerea la soare, de aceea copiii de peste doi ani pot lua suplimente doar in lunile reci ale anului.
Fierul si calciul nu trebuie administrate in acelasi timp deoarece unul dintre minerale nu se va asimila corespunzator. De retinut ca nu numai alimentatia deficitara poate duce la o carenta de calciu, ci si functionarea improprie a organismului.
In cazul administrarii excesive a calciului la copii
Hipercalcemia (exces de calciu) este cauzata atunci cand parintii administreaza copilului suplimente multivitaminice in exces. Cele mai frecvente simptome care apar sunt varsaturile si greata, lipsa poftei de mancare, constipatia, scaderea ritmului cardiac, dureri de cap si musculare si, ulterior, aparitia pietrelor la rinichi si a bolile cardiovasculare.
Medicamente cu care interactioneaza calciu la copii
Suplimentele de calciu luate cu anumite medicamente conduc la scaderea sau cresterea calciului in sange. Este vorba de anumite medicamente pentru activitatea tiroidei, unele antibiotice, anumiti bisfosfonati medicamente anticonvulsive, diuretice, uleiuri minerale si laxative, antiacide si glucocorticoizii folosite pe termen indelungat.
Pentru a evita aparitia unor afectiuni greu tratabile este indicat ca alimentatia copilului sa fie echilibrata, bogata in legume, in produse lactate si in fructe. La copiii care consuma mult lapte trebuie sa avem o atentie sporita deoarece pot prezenta constipatie si lipsa a apetitului.