Principala cauza de suferinta a sugarului, mai ales in primele 3-5 luni de viată, sunt colicile. Plansul dintr-o astfel de cauza are anumite caracterisitici, dar si tratamente pe care le explica dr. Ana Culcer, medic primar pediatru si doctor în științe medicale
Colicile sunt de fapt dureri abdominale legate de excesul de gaze. „Apar de regulă între zero si 5 luni ale sugarului, pentru ca in aceasta perioada se face adaptarea digestiva. Retineti ca acel copil care are gaze multe tipa strident”, sunt explicațiile medicului primar pediatru Ana Culcer. O regula spune ca „un bebeluş are colici daca plange mai mult de trei zile pe saptamană, mai mult de trei ore, mai mult de trei saptamani pe lună”.
In timpul crizelor de plans, micutul are de fapt contracţii dureroase ale intestinelor, care se repeta, si sunt insotite de zvalcoliri, frecarea picioruselor cu putere. Crizele de plans se manifesta într-o anumită perioadă din zi, adesea seara devreme.
Problema poate sa apara dupa a doua saptamana de viata si invariabil dispare, adesea brusc, inainte de varsta de cinci luni. Se pare ca bebelusii hrăniți cu formule de lapte au mai frecvent probleme decat cei care sunt alaptati.
Simptomele, diferite de la un copil la altul
Fiecare copil are manifestari diferite ale colicilor. Unii pot avea mai multe simptome, altii doar una. Cele mai frecvente manifestari asociate colicilor sunt urmatoarele:
*Plans continuu care poate dura de la una la trei ore, crizele putandu-se manifesta trei-patru zile pe saptamana;
*Cu toate ca micutii pot plange la orice ora din zi sau din noapte, cei mai multi o fac dupa-amiaza tarziu sau seara;
*Fata copilului se inroseste;
*Micutul isi trage piciorusele spre stomac, dupa care le intinde;
*Piciorusele pot fi reci;
*Pumnii sunt strinsi;
* Unii copii refuza sa manance;
*Au dificultati in a adormi si a dormi pentru o perioada mai lunga de timp;
*Copilul isi ridica capul si picioarele si are gaze.
Nalba, fenicul, tei, musetel pentru calmare, prevenire si tratare
O soluție pentru calmarea crizelor cauzate de colici sunt produsele naturale ce se pot da imediat după naștere. Printre acestea se numără Infant UNO Colifant, care previne si reduce formarea de gaze, ajuta eliminarea gazelor si in felul acesta calmeaza durerile. „Ce este important – conține substanțe naturale, ulei de fructe de fenicul, tei, nalbă si musetel. Se recomanda in primele 5 luni de viata, daca sugarii au dureri mai tarziu, se pot da si la copilul mai mare. Cum actioneaza? Substantele continute sunt cheia: uleiul de fenicul reduce formarea de gaze, florile de tei calmeaza si protejeaza mucoasa, nalba reduce inflamatia mucoasei si protejeaza de substantele iritante iar musetelul functioneaza ca un antispastic. Impreuna, toate aceste substante active reduc gazele si calmeaza colicile sugarului. Copiii evolueaza foarte bine tratati cu Colifant, insa atentie nu trebuie dat mai mult de 3-4 ori pe zi”, mai recomanda parintilor medicul pediatru Ana Culcer.