Sustinerea imunitatii cu produse naturale

Racelile si gripele sunt fenomene normale in viata unui copil, dar exista cateva strategii de reducere a numarului de zile in care micutul este bolnav, prin sustinerea imunitatii cu ajutorul produselor naturale.

Ce poti face pentru a-ti feri copilul de germenii si bacteriile la care este expus in fiecare zi? Din pacate, a fi racit cand esti mic este un fenomen normal, indiferent cate precautii isi iau parintii. Se spune ca ajungem pe lume cu un sistem imunitar neexperimentat, care nu stie exact cum sa reactioneze la seria de virusi, bacterii, germeni si alte organisme care se afla in natura. Dar exista cateva obiceiuri sanatoase pe care sa le adopti pentru a intari sistemul imunitar al copilului tau.

1. Fructe si legume. Morcovii, pastaile, capsunile si portocalele: toate contin fitonutrienti ca vitamina C si carotenoide care intaresc sistemul imunitar. Fitonutrientii ajuta la cresterea productiei de celule albe din sange si interferon, un anticorp care acopera suprafata celulelor, blocand virusii. Studiile au aratat ca o dieta bogata in fitonutrienti poate proteja copilul impotriva unor boli cronice atunci cand ajunge la maturitate. Incearca sa introduci in programul alimentar al copilului cinci fructe si legume pe zi.

2. Somn. Studiile au aratat ca adultii care sunt privati de somn sunt mai expusi la imbolnavire prin reducerea celulelor care ataca microbii. Acest lucru se intampla si in cazul copiilor. De cat somn are nevoie un copil? Un nou-nascut doarme aproximativ 18 ore pe zi, un copil mic are nevoie de 12-13 ore, iar un prescolar in jur de 10 ore. Daca micutul nu doarme in timpul zilei, incercati sa ii stabiliti ora de culcare mai devreme.

3. Alaptare. Laptele matern contine anticorpi si celule albe. Alaptarea protejeaza impotriva infectiilor urechilor, alergii, diaree, pneumonie, meningita si infectii ale tractului urinar. Studiile arata ca aceasta incurajeaza activitatea creierului. Colostrul, care apare in primele zile dupa nastere, este bogat in anticorpi. Medicii pediatri incurajeaza alaptarea pentru a suplimenta imunitatea pe care bebelusul si-a construit-o in uter.

4. Exercitii fizice. Miscarea ajuta la producerea de anticorpi si creste rezistenta organismului. Pentru a-l obisnui pe micutul tau cu un stil de viata sanatos, trebuie sa fii chiar tu un exemplu. Iar exercitiile facute in familie sunt o metoda distractiva de petrecere a timpului liber.

5. Protectia impotriva germenilor. Lupta impotriva germenilor nu intareste efectiv sistemul imunitar, dar ajuta la reducerea stresului pe care sistemul imunitar al copilului tau il resimte. Asigura-te ca micutul tau se spala indeajuns de des pe maini cu sapun. Trebuie sa acorzi o atentie deosebita igienei de dinainte si de dupa masa, cand vine de afara, dupa ce s-a jucat cu animalele de companie, dupa ce a mers la toaleta sau cand s-a intors acasa de la gradinita.

Spune-ne parerea ta

*

(Adresa ta de email nu va fi publicată. Campuri obligatorii *.)