Nimic nu testeaza barbatia unui barbat ca momentul in care devine tata. Un nou-nascut iti schimba complet perceptia despre lume, atribuindu-ti un rol care te prinde, de cele mai multe ori, nepregatit. Fii parte din viata bebelusului inca din primele zile. Acest lucru va avea un efect uimitor asupra intregii familii.
Iata ce ar trebui sa incerci:
Citeste-i bebelusului in fiecare seara.
Ocupa-te de baia bebelusului.
Schimba si hraneste bebelusul. Nu ajuta doar, ci fii tu cel care coordoneaza activitatea.
Rezista tentatiei de a lasa bebelusul in grija altcuiva atunci cand incepe sa planga. Curand vei descoperi cele mai bune moduri de a-l linisti.
Bebelusul se dezvolta in propriul sau ritm, antrenandu-si simturile si dobandind capacitate de gandire, de intelegere a limbajului si de comunicare. Bebelusul va incepe sa descopere mediul care il inconjoara prin observarea reactiei tale la plansul sau la rasul sau. Trebuie sa il convingi ca lumea este un loc sigur si ca poate avea incredere in tine. Va incepe sa isi dezvolte preferintele si sa reactioneze prin zambete sau plans, construindu-si astfel increderea in sine.
Ai putea avea cateva intrebari despre unele dintre subiecte.
Salivatul excesiv. Multi dintre parinti considera ca atunci cand bebe saliveaza, acest lucru desemneaza aparitia unui nou dintisor. Dentitia incepe undeva intre 4 si 7 luni.
”Vorbitul”. Este foarte usor sa urmezi un tipar in imitarea onomatopeelor folosite in comunicarea cu bebe. Incearca insa sa nu te limitezi doar la acestea, ci foloseste cuvinte reale, apoi propozitii intregi.
Cititul. ”Oare este prea devreme sa ii citesc lui bebe?” Nu, fa un obicei din asta, chiar daca bebe nu intelege cuvintele.
Ai grija ca intotdeauna geanta bebelusului sa fie pregatita si sa cuprinda un rand de hainute, scutece noi, servetele si tot ce consideri ca este necesar.
Si tatii se pot confrunta cu depresia postpartum. Vorbeste cu medicul pediatru sau un psiholog pentru a te asigura ca esti bine.
Ramai conectat cu partenera ta si asigurati-va ca aveti o comunicare excelenta. Bucura-te de momentele in familie si fii parte activa in cresterea copilului.